OAJ:n kevätvaltuusto koolla

Share |
11.05.2017

OAJ:n valtuusto koolla 11.5.-12.5.2017


150 OAJ-valtuutettua kokoontuu kevätkokoukseensa Helsingissä. Kokouksessa käsitellään edellisen vuoden tilinpäätös ja päätetään mm. tulevan vuoden jäsenmaksusta.


Avauspuheenvuorossa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen keskittyi palkkojen ostovoiman kehitykseen. Nousua vuodesta 2010 ei juurikaan ole ollut. Liukumat, mitkä ovat yleisiä ykstyisellä sektorilla, puuttuvat koknaisuudessaan julkiselta sektorila. Palkkakehitys viime vuosina on ollut niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla samankaltaista - eroa yksityiseen sektoriin ei julkisella ole saatu kurottua umpeen edes viimevuosien julkisen sektorin palkkaohjelmallakaan. 
Julkisuudessa on esitetty että Suomi olisi lakkoherkkä maa. Kuitenkin lakot ovat vähentyneet lähes olemattoiin 70-lukuun verrattuna. Opettajat olivat ainoan kerran historiassa vuonna 1984 lakossa, jonka tuloksena oli oma sopimus OVTES. Palkoista ei ole juurikaan lakkoiltu julkisilla aloilla. Luukkainen esittää omana mielipiteenään, että kaikien opettajien lähtöpalkka tulisi olla vähintään 3000 euroa! Luukkainen kysyikin valtuutetuilta: "Oletteko valmiita työtaistelutoimiin asian suhteen?"
Luukkainen.JPG

Kuntaministeri Anu Vehviläinen puhui valtuutetuille viimeisimmät terveiset valtiovallalta. Suomi on lähtenyt viimein nousuun. Tulevaisuus kuitenkin muuttuu nopeasti mikä asettaa vaatimuksia ja haasteita myös Suomen koululaitokselle. Soteuudistus ja maakuntauudistus ovat lähitulevaisuuden suurimmat muutokset. Kunnan uusi rooli on sivistysrooli. Lakisääteiset tehtävät kunnissa tulevaisuudessa ovat sivistykseen ja kasvatukseen liittyviä - varhaiskasvatus, koulutus, vapaasivistys, kirjasto jne. Näin uuden kuntavaalikauden alussa olisi uusia kuntapäättäjiä hyvä lähestyä sivistyksen asialla. Vehviläinen totesi puheensa loppupuolella kuntatalouden olevan valtakunnassa hyvällä tolalla - yhtään kuntaa ei ole kriisikuntana tällä hetkellä. Soteuudistuksen jälkeen kuntatalouden ennustettavuus ja vakaus paranee. "Tuleeko tämä tukemaan tasa-arvoisemman koulutuksen toteutumista valtakunnassamme?" kyseli Vehviläinen.
Vehvilainen.JPG

Valtuusto hyväksyi vuoden 2016 tilinpäätöksen ja päätti siirtää ylijäämän noin 10M€ tukirahastoon. Lisäksi valtuusto päätti pitää jäsenmaksuprosentit ennallaan vuodelle 2018. Myös valtuuston ja hallituksen jäsenten palkkiot ja matkakustannusten korvaukset sekä hallituksen jäsenten kulukorvaukset säilyivä samoina kuin edellisenä vuonna.

Kahteen valtuustoaloitteeseen hyväksyttiin OAJ:n hallituksen vastausesitykset. Lastentarhanopettajat esittivät pitkään vireillä ollutta tavoitettaan siirtää heidät OVTES:n piiriin. OAJ Pohjois-Savo esitti aloitteessaan alueyhdistysrahoituksessa huomioitavaksi myös puheenjohtaja samalla tavalla kuin alueasiamieskin - ostettaisi aikaa. 

02.10.2017OAJ On The Road - KITTILÄ
10.09.2017Pohjoiset alueyhdistykset koolla
23.05.2017Rovaniemen kansalaisopistosta Vuoden oppilaitos 2017
11.05.2017Puheenjohtaja Luukkaisen puhe kevätvaltuustossa
11.05.2017OAJ:n kevätvaltuusto koolla
08.02.2017KOPE-koulutus
25.01.2017Uusi peruskoulu - visiotyöpaja
25.01.2017Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen avaa 'Opetus ja kulttuuri tulevaisuuden kunnassa' -tilaisuuden
21.12.2016OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukaisen katsaus kulvaan vuoteen
19.11.2016Vuoden 2016 lappilainen opettaja

Siirry arkistoon »