Valtuusto kokoontui neuvottelupäivilleen

10.10.2022

OAJ:n valtuusto kokoontui neuvottelupäivilleen 6. ja 7. lokakuuta. Tässä muutama poiminta tilaisuuden annista.

Järjestön puheenjohtaja Katarina Murto analysoi ajankohtaista työmarkkinatilannetta. Hän totesi, että julkinen talous on hetkellisesti hiipumassa: ensi vuonna kasvun arvioidaan olevan nollan tuntumassa, ja vuonna 2024 palattaneen vaatimattoman kasvun uralle. Inflaatio on tänä vuonna vuositasolla noin 7 %, ja ensi vuonna se hidastunee mutta lienee edelleen tuntuva (arvio n. 4 %).

Murto kertoi, kuinka OAJ:n osalta kaikki työ- ja virkaehtosopimukset ovat maalissa. Hänen mukaansa ilman historiallisia lakkoja tällaisia sopimuksia ei olisi saatu. Samalla työmarkkinajärjestelmä on Murron mukaan murroksessa, ja OAJ:n on otettava etukeno järjestelmän kehittämisen suhteen.

Lisäksi Murto pohti Soten ja KT:n sopimuksia eli saiko joku enemmän ja jos niin mitä. Hänen käsityksensä mukaan olennaista on 600 euron kertakorvaus, eikä 6 prosentin korotus ole ylimääräinen palkkaohjelma vaan lakisääteinen palkkaharmonisaatio.

OAJVneuvloka22.jpeg
Puheenjohtajan lisäksi neuvottelujohtaja Petri Lindroos analysoi kulunutta neuvottelukierrosta. Yleiseksi palkankorotuslinjaksi muodostui noin 2 %, ja syksyllä sovitut korotukset jäivät nopeasti inflaation jalkoihin. Sopimuksen ovat yleisimmin kahden vuoden sopimuksia, ja ne ovat irtisanottavissa, jos toisen vuoden korotuksista ei saada sovintoa.

Lindroos esitteli myös saavutettuja OAJ:n tavoitteita, kuten laajaa perhevapaata, kiertävien määräysten laajentamista pt. tuntiopettajiin ja mentoroinnin mahdollistamista. Listalla olivat myös mm. uusi hinnoittelutunnus varhaiskasvatusyksikön apulaisjohtajille ja varhaiskasvatuksen opettajien hinnoittelurakenteen muodostaminen.

Osa OAJ:n tavoitteista jäi saavuttamatta. Näitä ovat esimerkiksi määräaikaisten aseman parantaminen ja varhaiskasvatuksessa vuosisidonnaisten lisien parantaminen.

Jos haluat lisää tietoa valtuuston työskentelystä, otathan yhteyden omaan valtuutettuusi. Lapista OAJ:n valtuustossa ovat Paula Koskela, Sini Ollila ja Jaakko Sarmola, varhaiskasvatuksesta Tanja Rantala, ammatillisesta koulutuksesta Tapio Lindfors ja Ulla Kangasniemi sekä yliopistosta Lenita Hietanen.


teksti ja kuva: Jaakko Sarmola

26.11.2022Syysseminaari Torniossa
19.11.2022OAJ:n valtuusto kokoontui
14.11.2022 20:30Yhdistyksen hallitus kokoontui
10.10.2022Valtuusto kokoontui neuvottelupäivilleen
12.09.2022Puheenjohtaja Murto toimikuntien seminaarissa
05.09.2022Edunvalvonnan kehittämiskoulutus kokosi aktiiveja yhteen
28.08.2022Yhdistysten edustajat koolla Rovaniemellä
25.08.2022Jatko-Nope tulee taas
19.08.2022Yhdistyksen hallituksen kokousterveisiä
09.05.2022OAJ:n valtuuston uusi kausi on alkanut

Siirry arkistoon »