OAJ Lappi: Opettajilla hyvin erilaiset mahdollisuudet työskennellä poikkeusoloissa - paluu lähiopetukseen epäilyttää

04.05.2020

(Lehdistötiedote 4.5.2020) 

Kahden kuukauden poikkeusolot ovat aiheuttaneet erilaisia hankaluuksia opetuksen järjestämisessä eri puolilla Lappia. OAJ:n Lapin alueyhdistys pitää tärkeänä, että ongelmista otetaan opiksi ja että toimintaa kehitetään nopeasti muuttuvia oloja vastaaviksi. “Lapissakaan ei voida ajatella, että voimme elää niin kuin ennenkin”, sanoo puheenjohtaja Katariina Ruokamo. “Etäopetusta tulee hyödyntää vain opetuksen sisältöjen ja opettajan valinnan mukaan.”

OAJ Lappi katsoo, että peruskoulujen avaaminen 11 päiväksi ei olisi ollut välttämätöntä, mutta se hyväksyy tehdyt päätökset. OAJ Lappi korostaa koulutuksen järjestäjien vastuullista roolia, kun varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa palataan lähiopetukseen.

On työnantajien vastuulla, että lähiopetuksessa työskentelevien työturvallisuudesta huolehditaan. “Päiväkodeilla ja kouluilla on oltava realistinen mahdollisuus antaa laadukasta opetusta kaikille turvallisesti”, Katariina Ruokamo korostaa. “Jos turvallisia olosuhteita ei voida taata kaikille, pitää etäopetusta jatkaa. Pidämme vastuullisena, jos toisen asteen oppilaitoksissa, ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa lähiopetusta ei enää tänä keväänä anneta. Kirjastojen avaamiselle on kuitenkin välitön tarve, jotta opinnäytteiden tekeminen onnistuu.”

Opettajat ovat tänä keväänä olleet huolissaan koulutuksen järjestäjien antamien ohjeiden puutteista. Erityisesti tämä näkyi varhaiskasvatuksessa, jossa lapsiryhmiä ja jopa kokonaisia päiväkoteja yhdistettiin. “Varhaiskasvatuksen opettajat pitävät lomautuksia kohtuuttomana kiitoksena siitä, että he tekevät työnsä parhaansa mukaan ja tarjoavat varhaiskasvatusta ja esiopetusta poikkeusoloissa”, pääluottamusmies Marko Bohm Rovaniemeltä kertoo. “Kun lähiopetukseen palataan, on lomautukset peruttava.”

Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten esimiehet ovat olleet poikkeustilanteessa ylikuormittuneita. Etenkin lähiopetukseen palaaminen hyvin epävarmassa tilanteessa on osoittautunut hyvin vaativaksi tehtäväksi. OAJ Lappi vaatii, että kaikilla on riittävät ohjeet ja valmiudet turvallisen työskentelyn varmistamiseksi.

OAJ Lappi korostaa, että koronan vaikutukset tulevaisuuden oppimisympäristöihin on otettava huomioon jo nyt. Opetuksen sisällöissä on huomioitava tulevaisuuden muuttuvat tarpeet, ja tilaratkaisujen on otettava huomioon yhtä lailla etäopetus kuin mahdolliset poikkeukselliset tilajärjestelyt. “Monessa nykykoulussa ei ole kunnollisia mahdollisuuksia antaa lähiopetusta niiden ohjeiden mukaan, joita THL ja OKM poikkeusoloissa edellyttävät”, Katariina Ruokamo huomauttaa.

19.05.2020Kooste yhdistyksen hallituksen kokouksesta 4/2020
04.05.2020OAJ Lappi: Opettajilla hyvin erilaiset mahdollisuudet työskennellä poikkeusoloissa - paluu lähiopetukseen epäilyttää
22.02.2020Esimiestenkin etuja valvotaan
23.11.2019Yhdistyksen syysseminaari pidettiin Rovaniemellä
05.10.2018OAJ tarjoaa ratkaisuja Suomelle
29.08.2018OAJ:n puheenjohtajan tervehdys lukukauden 2018-2019 alussa.
17.05.2018Lappilaisia opettajia OAJ:n hallitukseen
16.05.2018OAJ:n valtuuston kokous koolla
26.04.2018Olli Luukkainen: näkymiä järjestön tuleviin vuosiin
25.04.2018Valmistuvien info

Siirry arkistoon »