Alueyhdistyspuheenvuoro valtuuston kokouksessa

Share |

Lauantai 19.11.2022 klo 15:37 - Jaakko Sarmola, OAJ:n valtuuston jäsen


Oheinen alueyhdistyspuheenvuoro käytettiin OAJ:n valtuuston kokouksessa 17.11. kohdassa Ajankohtaiset edunvalvonta- ja järjestöasiat. Puheenvuoron piti valtuutettu Jaakko Sarmola. Tekstiä on hieman lyhennetty.


Tuon teille terveiset läheltä pohjoisesta. Alueelta, jonka olemuksen hahmottaakseen kannattaa tulla käymään itse paikalla. Alueelta, jossa on totuttu siihen, että olosuhteet tekevät työstä omansalaista mutta antavat samalla opettajille mahdollisuudet toteuttaa itseään. Alueelta, jossa on totuttu yhteiseen opettajuuteen.

Ajattele kuitenkin ensin hetki mittasuhteita. Jos olet lahtelainen, miltä kuulostaisi yhdistyksen kokous Mikkelissä? Jos olet jyväskyläläinen, miltä kuulostaisi vuosikokousmatka Vaasaan? Tai jos olet helsinkiläinen, miltä kuulostaisi seminaari Iisalmessa?

Sitten asiaan.

Meillä Lapissa on myös totuttu puhumaan asioista suoraan. Kaikkia se ei vieläkään miellytä – ei edes Lapissa. Valitettavasti myös meillä ajatellaan joskus, että opetusalan ongelmista puhuminen aiheuttaa vahinkoa opetusalalle. On kuitenkin asioita, joista pitää puhua ja jotka pitää ottaa esille. Pitää puhua siitä, että meillä edunvalvojina on oikeus puhua vaikeista asioista, vaikka se ei miellytä edes kaikkia jäseniämme. Jos me emme ota huolia puheeksi, kuka sitten puhuu? 

Pitää puhua siitä, millaisia opettajia koulutetaan ja missä heidät koulutetaan. On sekä maakuntien että valtakunnan näkökulmasta kestämätöntä, jos maahamme koulutetaan opettajia, joille ei löydy töitä, ja samalla on työpaikkoja, joihin ei löydetä tekijöitä.

Pitää puhua siitä, että meillä on opettajapula. Kuka onkaan antanut tilanteiden kehittyä niin, että sinänsä arvostettuun ammattiin ei hakeuduta? Kuinka on mahdollista, että sen paremmin suureen kaupunkikouluun kuin keskikokoiseen maaseutukouluun ei voida palkata kelpoista opettajaa, koska kelpoisia hakijoita ei ole? Voiko olla jonkun etu, että opetusalalle palkataan se, joka on ainoa, joka saadaan tulemaan paikalle?

Pitää puhua siitä, että opettajapulan myötä työn toteuttaminen on muuttunut vaativammaksi. Tämä näkyy esimerkiksi tuen toteuttamisen ongelmina. Pitää puhua siitä, kuinka normiohjaavia asiakirjoja on vaikea noudattaa, kun ammattitaitoiset tekijät hakeutuvat pois alalta.

Pitää puhua siitä, että oppilasmäärien vähenemiseen on osattava reagoida ajoissa. Oppilasmäärien väheneminen näkyy myös opettajatarpeen muutoksina. Kun opettajia tarvitaan vähemmän, meillä on myös entistä vähemmän luottamushenkilöitä pitämässä yhteisesti puoliamme. Pitää siis puhua siitä, mistä tulevina vuosina löydämme luottamusmiehemme, sillä kukapa on valmis ottamaan vastaan vaativan tehtävän, jonka tekemiseen ei ole riittävästi aikaa.

Toivon, että uskallamme edelleen puhua niistä asioista, joista pitää puhua. Uskon, että meillä on rohkeutta puolustaa jäsentemme etua niin, että tapa, jolla sen teemme, ei samalla tule tehneeksi vahinkoa jossakin muualla.

Toivon, että puhumme yhdessä ja yhtenäisinä. Uskon, että asiantuntemuksemme ja ratkaisukeskeinen otteemme tuottaa jäsentemme kannalta oikeita tuloksia. Samalla kannustan puhumaan edelleen myös kaikesta siitä hyvästä, jota opetusalalla edelleen on olemassa.

Toivon, että toimintamme auttaa pitämään koko Suomen asuttuna. Uskon, että omalla toiminnallamme ja omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa siihen, että myös maakunnissa on tulevinakin vuosina kelpoisia opettajia sekä laadukasta kasvatusta ja koulutusta.Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini