Voiko opettaja mennä lakkoon?

Share |

Sunnuntai 13.2.2022 klo 16:32 - Jaakko Sarmola, OAJ:n valtuuston jäsen


Jos varhaiskasvatuksen opettajien tavoitteita ei saavutettaisi ilman peruskoulun opettajien lakkoa, olisitko valmis?

Jos peruskoulun opettajien tavoitteita ei saavutettaisi ilman varhaiskasvatuksen opettajien lakkoa, toivoisitko tukea?

Viime syksyn ja kuluvan talven aikana OAJ:n omat tavoitteet koottiin monipuolisesti. Mukana olivat sekä luottamushenkilöt että tavalliset jäsenet. Jokainen sai halutessaan osallistua keskusteluun siitä, miten opetusalan sopimuksia tulisi kehittää tai muuttaa.

Tulevien kuukausien aikana opetusalan sopimuksista neuvotellaan. Tavoitteet on asetettu sekä OAJ:n että työnantajien pöydissä. Neuvotteluissa nähdään, millaiseen kompromissiin päädytään. Tyypillistä on, että kummankin osapuolen tavoitteista osa päätyy sopimuksiin. Ja osa jää pelkiksi tavoitteiksi.

Mikään osapuoli ei pysty sanelemaan sopimusta täsmälleen sellaiseksi, kuin se haluaisi. Ja jotta neuvottelut voidaan käydä luottamuksellisesti, ei tavoitteita ole tapana avata julkisuudessa. Emmehän toki halua, että neuvottelukumppani on selvillä pelimerkeistämme kesken pelin.

Mutta entä jos neuvottelut menevät jumiin? Entä jos neuvotteluita pitää vauhdittaa työtaisteluilla? Silloin opettajatkin voivat ryhtyä työtaisteluun, ja päätösvalta siitä kuuluu OAJ:n valtuustolle.

Samaan aikaan, kun OAJ neuvottelee, on täysin selvää, että lakkoonkin pitää varautua. Jokaisen on hyvä tiedostaa, että lakkoon meneminen ei ole koskaan yksittäisen jäsenen päätettävissä. Se on aina järjestön päätös, johon voidaan joutua turvautumaan. Kaikkien opettajien yhtäaikainen lakko olisi kuitenkin hyvin epätodennäköinen.

Varsinkaan lakon aikana opettajan ei pidä olla liian kiltti. Eikä oikeastaan muutenkaan. Jos samaan aikaan sekä vaadimme sopimusmuutoksia että sopeudumme vallitsevaan käytäntöön, on muutoksien tekeminen varsin vaikeaa.

Jos emme yhdessä voi tukea toisiamme ja tavoitteitamme, pelaamme muiden pussiin. Jos opettaja on lakossa, töitä ei pidä tehdä. Ei missään muodossa. Eikä lakossa olevan opettajan tule potea siitä syyllisyyttä.

Tiukassakin tilanteessa on hyvä muistaa, että tavoitteena on aina hyvä sopimus – ei lakko.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini