Opetuksella entistä suurempi rooli kunnan palveluna

Share |

Maanantai 9.8.2021 klo 17:54 - Jaakko Sarmola, OAJ:n valtuuston jäsen


Näinä päivinä alkaa jälleen uusi lukuvuosi, ja samaan aikaan vastavalitut kuntapäättäjät aloittavat uutta kauttaan. On syytä kannustaa luottamushenkilöitä: edessä on haastava valtuustokausi.

Alkaneen valtuustokauden aikana sosiaali- ja terveydenhuollon päätöksenteko siirretään hyvinvointialueille. Sen seurauksena koulutuksesta tulee jokaisen kunnan itse järjestämistä palveluista suurin. Tulevina vuosina koulutus työllistää suurimman osan kunnan työntekijöistä.

Kannustan kuntapäättäjiä perehtymään huolella koulutukseen. Se on muutakin kuin perusopetus ja lukio: myös laadukkaasta varhaiskasvatuksesta ja vapaasta sivistystyöstä on pidettävä hyvää huolta. Jokaisen valtuutetun onkin tärkeää ymmärtää, mistä he päättävät ja millaisia vaikutuksia heidän tärkeällä työllään on.

Tulevat vuodet ovat epäilemättä tiukkoja, kun ajatellaan kuntien taloutta. Viime vuosien niukkuus ei helposti muutu positiiviseksi vireeksi, mutta silti koulutusta on puolustettava. Koulutuksesta ei pidä vaikeinakaan aikoina leikata, vaan silloinkin tarvitaan korkealaatuista opetusta, kasvatusta ja koulutusta.

Koulutukseen sijoittamiselle on tyypillistä se, että mitä varhaisemmin rahat käytetään, sitä vähemmän rahaa lopulta kuluu. Eli jos raha jää käyttämättä opetukseen ja kasvatukseen, sitä tarvitaan myöhemmin muihin palveluihin selvästi enemmän. Lasten ja nuorten tulevaisuudella ei ole hintalappua: jokaiselle tulee antaa parhaat mahdolliset keinot kasvaa yhteiskunnan täysivaltaiseksi jäseneksi.

Kannustankin kuntapäättäjiä käyttämään koulutukseen kaikki ne rahat, jotka se ansaitsee. Samalla kannustan ennakoivaan päätöksentekoon sen sijaan, että päätökset tehdään vain vuodeksi kerrallaan. Kun ollaan hyvissä ajoin hereillä, voidaan välttää edessä olevia karikkoja.

Toivon myös, että uudet kuntapäättäjät käyvät aktiivista vuoropuhelua kuntalaisten ja kaikkien henkilöstöryhmien kanssa. Näin kunnat voivat tarjota sellaisia palveluita, joita oikeasti tarvitaan. Se on jokaisen kuntalaisen etu.

Laadukasta kasvatusta, opetusta ja koulutusta tarvitaan aina. Tähän työhön me opettajat olemme sitoutuneet joka päivä. Toivon, että meillä on siihen kuntapäättäjien vahva tuki. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini