Ammattijärjestön uudistuminen on suuri mahdollisuus

Share |

Sunnuntai 17.11.2019 klo 19:16 - Jaakko Sarmola, OAJ:n hallituksen jäsen


Yhteistä ammattijärjestöämme ollaan näinä kuukausina uudistamassa, ja jokaisella jäsenellä on ollut mahdollisuus osallistua uudistamistyöhön. Vaikka hankkeella on komealta ja kaukaiselta kalskahtava nimi, strategiauudistus, on kaikessa tavoitteena se, että yhteinen järjestömme voisi palvella jäseniään entistä paremmin. Jokaisen jäsenen pitää pystyä kokemaan OAJ omakseen.

OAJ:n tulee olla jäsenilleen turvallinen ja luotettava taho, joka valvoo jäsentensä etuja monipuolisesti, ennakoivasti ja uskottavasti. Toiminnan fokuksessa tulee myös paikallisessa ja alueellisesssa toiminnassa olla työhyvinvoinnin puolesta puhuminen ja vaikuttaminen siihen, että koulutus ja kasvatus on resursoitu oikein. OAJ ja sen paikalliset ja aluetoimijat ovat keskeisessä roolissa opettajuuden arvostuksen vahvistajina. Toivon, että yhteinen OAJ:mme on tulevaisuudessakin oikeudenmukainen ja avoin järjestö, joka vaikuttaa aina jäsentensä parhaaksi.

Valtuustomme kokoontui Helsingissä marraskuun puolivälissä. Osana kokouksen kulkua oli hallituksen kyselytunti. Itse sain vastattavaksi kysymyksen, joka koski OAJ:n yhtenäisyyttä ja vaikuttamisvoimaa. Totesin tuolloin, että OAJ:llä on voi edelleen voimaa vaikuttaa, ja OAJ edustaa edelleen kaikkia jäseniään. Paikallisyhdistyksillä pitää olla voima ja taito vastata jäsenten yksilöllisiin tarpeisiin, ja valtakunnallisesti pitää voida keskittyä suuriin linjoihin.

Mielestäni olennaista on, että OAJ puhuu viestinnässä samaa kieltä jäsentensä kanssa. Toiminta ei saa vieraantua tavallisesta arjesta sen paremmin sisältöjen kuin viestinnänkään osalta. Jäsenillä pitää olla selkeä kuva siitä, mitä OAJ tekee, miten OAJ toimii ja miksi OAJ toimii niin. Yhtenäisen linjan pitää näkyä myös sidosryhmiin ja niin sanottuun suureen yleisöön.

Jos opettajat nähdään keskenään erimielisinä, on vaikutusvalta pian menetetty. Ei ole kenenkään edun mukaista, jos muu maa näkee meidät linjattomina. Samoin merkittävää on huomata, että järjestön vaikuttamisvoiman taustalla on aina aktiivitoimijoiden henkilökohtainen jaksaminen ja inhimillinen panos yhteiseksi hyväksi.

Vain yhdessä olemme vahva järjestö. Vain yhdessä meillä on voima vaikuttaa. Uudistuminen on meille entistä suurempi mahdollisuus.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini