Koulut ovat paljon vartijoita

Share |

Lauantai 27.4.2013 klo 13:24 - Jaakko Sarmola, puheenjohtaja


Viime viikkojen voimakas yhteiskunnallinen keskustelu on jälleen osoittanut, kuinka merkittävässä asemassa koulut ja niiden henkilökunta ovat suomalaisessa yhteiskunnassa. Päiväkodeilta, kouluilta ja oppilaitoksilta odotetaan paljon, ja yhtä usein niitä ollaan valmiita kritisoimaan voimakkainkin sanankääntein. Kaikilla, jotka ovat joskus käyneet koulua, on mielipide kouluista. Toivottavaa olisi, että mielipiteet perustuisivat nykytodellisuuteen eivätkä muistoihin.

On tietysti hienoa, että kouluissa tehtävä tärkeä työ kiinnostaa. Koulut eivät voi olla irrallaan muusta maailmasta, vaan niiden toiminta pikemminkin heijastaa yhteiskunnan arvoja. Huolestuttavaa on, että eri puolilta Suomea kuulemme tietoja siitä, kuinka uhittelu kouluissa on raaistunut ja kuinka työrauha on entistä vaikeampi saavuttaa. Opettajia syytetään toisaalta valtuuksiensa ylittämisestä ja toisaalta arvovallan puutteesta. Onneksi suurin osa huoltajista on yhä valmiina yhteistyöhön opetusalan ammattilaisten kanssa - onhan kodin ja koulun yhteistyö onnistuneelle kasvatukselle välttämätön edellytys.

Huolissaan pitää mielestäni olla siitä, että koulujen ja oppilaitosten työlle ei osoiteta riittävästi resursseja. Lomautuksilla uhitellaan, opetusryhmäkoot ovat liian isoja tai lähiopetuksen määrää vähennetään. Opetukseen liittyviä välttämättömiä hankintoja vähennetään, ja opetushenkilökuntaa irtisanotaan. Opetuksen määrä ja laatu kärsivät, ja näistä opiskelijan oikeuksien heikennyksistä pitäisi opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa olla huolissaan.

Koulut ja oppilaitokset ovat paljon vartijoita niille annettujen yhteiskunnallisten tehtävien vuoksi: niissä tehtävä työ auttaa lappilaisiakin lapsia ja nuoria rakentamaan omaa ja maakuntansa tulevaisuutta. Jos opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmat heikentää ammatillisen koulutuksen toimintamahdollisuuksia etenkin Pohjois-Suomessa toteutuvat, on tuon tulevaisuuden tekeminen yhä vaikeampaa. Opettajat haluavat aina antaa lapsille ja nuorille hyvät eväät elämään. Toivomme, että siihen annetaan tulevinakin vuosina mahdollisuus.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini