Leikkaukset ovat harkitsemattomia

Share |

Lauantai 10.11.2012 klo 9:18 - Jaakko Sarmola, puheenjohtaja


Harkitsemattomat koulutusleikkaukset vaarantavat tasa-arvon

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on luoda Suomesta osaamisen kärkimaa vuoteen 2020 mennessä. Samalla ministeriö ilmoittaa strategiseksi painopisteekseen mm. alueiden ja elinympäristöjen elinvoimaisuuden edistämisen. Näkemykseni mukaan kumpikaan näistä ei toteudu, jos ministeriö päättää pitää kiinni päätöksistään leikata ammatillisen peruskoulutuksen, ammatillisen toisen asteen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen toimintamahdollisuuksia etenkin Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Ministeriön uusin aikomus ammatillisen peruskoulutuksen aloituspaikkojen vähentämisestä on merkki huonosta harkintakyvystä. Yli viidesosan leikkaus lappilaisista opiskelupaikoista ottaa ehkä huomioon ikäluokkien pienentymisen mutta ei lainkaan sitä, kuinka moni alueemme nuorista on vailla toisen asteen koulutusta. Ministeriön toimenpiteet ovat omiaan nopeuttamaan Pohjois-Suomen tyhjentymistä ja alueellisen tasa-arvon tavoitteen ja yhteiskuntatakuun romuttumista.

Lappilaisittain ajateltuna koulutustarjonnan karsinta arveluttaa ainakin kahdesta syystä. Entistä useampien opiskelijoiden on lähdettävä muualle Suomeen, jotta he voisivat opiskella itseään kiinnostavaa alaa. Näin jää vain arvailtavaksi, kuinka moni heistä haluaa enää palata tänne valmistumisensa jälkeen. Muuttoliike maakunnasta kiihtyy entisestään.

Entäpä jos nuorilla ei ole mahdollisuuksia muuttaa koulutuksen perässä? Syrjäytymisen vaara on ilmeinen, jos nuoret eivät suorita peruskoulun jälkeisiä opintoja lainkaan. Entä mitä tekevät teollisuudesta irtisanottavat aikuiset, jotka eivät halua muuttaa mahdollisen työpaikan perässä toiselle paikkakunnalle? He haluavat kouluttautua uudelleen, ja siihen on tarjottava laadukkaat ja monipuoliset mahdollisuudet.

Korostankin, että poliitikot ja koulutuksen järjestäjät ovat nyt poikkeuksellisen paljon vartijoina. Jos jatkuva maakuntien kaltoinkohtelu hyväksytään, on niiden tulevaisuus uhattuna pahemmin kuin koskaan ennen. Opetus- ja kulttuuriministeriön korkealentoiset tavoitteet eivät meitä auta niin kauan kun ne ovat räikeässä ristiriidassa käytännön toiminnan kanssa.

Jaakko Sarmola

(teksti on julkaistu mm. Lapin Kansassa 14.11.2012)


Kommentit

10.11.2012 16:23  Niilo Hirvonen

Jaakko puhuu asiaa. Myös Pohjois-Karjalassa OKM on leikkaamassa ammatillista koulutusta jopa 22%.
Pohjois-Karjalan työttömyys on valtakunnan korkein. Ammatilliseen koulutukseen oli tänä vuonna Pohjois-Karjalassa kaikkiaan 2268 ensisijaista hakijaa. kun peruskoulun päättävän ikäluokan koko oli 1832 oppilasta. Hakijoita tuli runsaasti myös maakunnan ulkopuolelta ja aiemmin ammatillista koulultuspaikkaa vaille jääneiden joukosta. Aloituspaikkoja pkky:ssä oli 1712. Ammattiopintoihin ensisijaisesti hakeneista jäi siten vaille opiskelupaikkaa omassa maakunnassa lähes 560 nuorta.

19.11.2012 17:41  Ismo Lahtela

Nyt olisi hyvä aika yhdistää vaikuttamisvoimat tämän asian taakse niin pohjoisesa kuin itäisessa Suomessa. Pitääkös kaivaa karvalakit taas esiin!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini