Varhaiskasvatuksen juhlavuosi

Share |

Keskiviikko 17.10.2012 klo 8:45 - Matti Alanärä, OAJ:n valtuuston jäsen


Päätinpäs päivittää tietouttani varhaiskasvatuksen asioissa osallistumalla varhaiskasvatuspäiville syyskuun lopulla Helsingissä. Itseäni on noita asiota seuranneena ihmetyttänyt tuo iänikuiseksi muodostunut hanke varhaiskasvatuksen siirtämiseksi opetushallinnon alaisuuteen. Päivähoitolain uudistus on ollut vireillä jo 13 vuotta. En ole pitkään aikaan tavannut tai kuullut yhtään poliitikkoa, joka vastustaisi asiaa, mutta silti vain tuntuu asia siirtyvän hallitukselta toiselle.

Toinen asia, joka tuossa varhaiskasvatuksessa ihmetyttää on,  ettei ole koulutettuja ihmisiä tekemään töitä. Lieneekö syynä epäonnistuminen koulutuksen määrässä vai palkkauksessa? Mielestäni syy on varmaankin molemmissa. Lastentarhanopettajan koulutus on sen verran korkeatasoinen, että tarjolla on monelle myös paremmin palkattuja töitä. Niinpä myös puheenjohtaja Olli Luukkainen kiinnitti huomiota sekä opettajien määrään, että palkkojen kehitykseen.

Esiopetuksen laadun kehittämisestä ja arvioinnista puhunut professori Eeva Hujala pystyi kertomaan, että maamme sijoitukset kansainvälisissä varhaiskasvatuksen vertailussa ovat ihan Pisa-tuloksia vastaavia.

Lapsiperheiden hyvinvoinnin ja eriarvoistumisen riskeistä oli ikävä vaikka mielenkiintoista tietoa tarjolla. Vaikka esitys olikin hieman pitkästyttävä, niin esillä olivat monen kasvattajan kokemukset vahvistavaa tietoa perheiden eriarvoistumisesta monin puolin.

Nyt kun on varhaiskasvatuksen juhlavuosi, olisi toivottavaa, että varhaiskasvatus saisi myös päättäjien keskuudessa ansaitsemansa arvostuksen ja päätökset hallinnon puolella johtaisivat osaltaan vielä yhtenäisemmän oppimispolun luomiseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini