Tunnelmia aluekehityspäiviltä

Share |

Torstai 4.10.2012 klo 18:18 - Tiina Kyrö, varapuheenjohtaja


Lapin liitto ja Suomen kuntaliitto järjestivät kunta -ja aluekehityspäivät uudessa Saamelaisalueen kulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa 25. ja 26.9.2012.

Paikalla oli yli sata kuntien edustajaa ja kuntapäättäjää sekä eri koulutuskuntayhtymien edustajaa. Lapin kuntien kunnanjohtajat olivat myös runsaslukuisesti paikalla.

Kuntien tulevaisuusnäkymistä ja ajankohtaisista asioista puhui hyvin toimivien videoyhteyksien kautta Suomen kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen. Hän muistutti kuntia aikataulusta, jonka mukaan jokaisen kunnan on tehtävä selvitys miten tulee järjestämään palvelunsa tulevaisuudessa uuden kuntarakennelain mukaisesti 2013 toukokuun alkuun mennessä. Jo pättyvällä valtuustokaudella on asioihin käytävä käsiksi. Jos kunta ei tätä tee, valtio asettaa erityisselvittäjän asian tiimoilta. Erityispiirteet kuten Lapissa pitkät välimatkat ja kielelliset ja kulttuuriset tekijät luvattiin kuitenkin ottaa huomioon.

Paljon keskusstelua herätti kuntien muuttuvat tehtävät ja tulevaisuudessa tarvittava työvoima hoitamaan vanhukset ja täyttämään sairaanhoidon tarpeen kasvu.

Tekeillä oleva sosiaali-ja terveysalan uudistuksen epäiltiin aiheuttavan alueellista epätasa-arvoa, jos eerikoissairaanhoito keskitetään valtakunnassa viiteen Erva-suuryksikköön. Pohjoisesta katsottuna Oulu on aika kaukana.

Myös toisen asteen koulutuksen harventaminen ja vähentäminen puhututti osallistujia, josta oli kertomassa Rovaniemen koulutuskuntayhtymän johtaja Arto Ylitalo.

Eläkevakuutusasioista kertoi Kevan varatoimitusjohtaja Pekka Alanen. Hän muistutti henkilökuntaa huolehtimaan työnantajan tekemistä sopimuksista eläkevakuutusyhtiöiden kanssa, silloinkin kun kunnan eri tehtäviä ja toimintoja yhtiöitetään.

Aluekehityspäivän ohjelma koostui tulevaisuuden visioista ja ideoista miten täällä arktisilla alueilla osattaisiin hyödyntää ja jopa markkinoida osaamista. Asioita visioivat Lapin liiton ennakointikoordinaattori Päivi Ouallen , Pohjois-Suomen EU-aluetoimston johtaja Kari Aalto sekä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtori Liisa Holmberg.

Päivän päätteeksi oli vielä mielenkiintoinen esitys aluepolitiikan historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta Oulun yliopiston maantieteen laitoksen professori Sami Moision kirjan pohjalta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini