Pohjoisten alueiden syysneuvottelupäivät

Share |

Torstai 20.9.2012 klo 8:35 - Elina Sinisaari ja Kirsti Turska


OAJ:n pohjoisten alueiden syysneuvottelupäivät pidettiin Levillä syyskuun puolessa välissä parhaimpaan ruska-aikaan. Puolen Suomen ay-aktiivien tapaamiseen osallistui yli 60 toimijaa Lapista, Kainuusta ja Pohjanmaalta. 

Lauantaiaamupäivän seminaariosuudessa kuultiin OAJ:n työmarkkinalakimies Sanna Haanpään ajankohtaiskatsaus, alueiden puheenvuorot sekä Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelän esittely Kittilän kunnasta. 

Sanna Haanpää teemoina olivat kuntavaalit, OAJ:n tekemä sisäilmaselvitys, oppilas- ja opiskelijahuolto, opettajan tekijänoikeudet sekä koulujen työrauha.
Sisäilmaselvityksestä kävi ilmi, että sisäilmaongelmia esiintyi henkilöstön tai vanhempien ilmoittamana viimeisen kahden vuoden aikana kahdessa kolmasosassa päiväkoteja, peruskouluja ja lukioita. Hurjan suuri määrä, kun vielä muistaa, että oppilaat ja henkilökunta viettävät tiloissa 4-9 tuntia päivässä. OAJ onkin laatinut seitsemän kohdan toimenpide-ehdotuksen, joka sisältää mm. sisäilmaongelmaisten työpaikkojen hyvät käytännöt sekä vaatimuksen, että sosiaali- ja terveysministeriö puutuu opiskeluympäristön tarkastusten toteutumattomuuteen.

Keväästä asti koko maassa on puhetta herättänyt peruskoulun työrauhaongelmat sekä kurinpito. 71% opettajista oli sitä mieltä, että työrauhaongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina. Paljon mediassa palstatilaa saanutta oppilaiden työpalveluideaa on ilmeisesti paisuteltu liikaa, koska esim. vanhempainliiton kyselyn mukaan 84% vanhemmista ei pidä työpalveluideaa ongelmallisena. Periaate ”Minkä tahallisesti rikot, sen myös korvaat” ei olekaan muuttunut mihinkään. On hyvä muistaa, että myös alle 15-vuotiaat ovat vahingonkorvausvelvollisia. Toki tiedotteissa on hyvä muistuttaa myös koteja siitä, että koulussakin noudatetaan hyvän elämän normeja eli jos ylilyöntejä tulee, niin ne korjataan tai korvataan jälkikäteen.   

Anna Mäkelän tehokkaassa kuntaesittelyssä päästiin tutustumaan Kittilän elinkeinorakenteeseen, talouteen, koulutoimeen sekä tulevaisuuden visioihin. Elinvoimaisuutta tuovat kultakaivos, Levi sekä kuntaan muuttavat lapsiperheet. Kunnan vetovoimaisuus näkyy mm. työpaikkojen kiinnostavuudessa. Pätevän henkilökunnan saaminen esim. kouluihin ei ole ollut vuosiin ongelma. Kasvavan kunnan positiivisia ongelmia ovat mm. lapsia pursuavat päiväkodit sekä tilanpuutteesta kärsivät koulut.

Iltapäivä eteni seikkailullisena. Lounaan jälkeen pääsimme kahden linja-auton kyydissä Immeljärven rannalle. Aivan kaikki eivät rohjenneet lähteä sateiselta vaikuttavaan säähän, mutta kuitenkin suuri joukko osallistui leikkimieliseen Levi-olympialaisiin. Sääkin selkeni ja kisailimme iloisin mielin viestikilpailuissa, tietokilpailussa, köydenvedossa, suopungin heitossa ja pantomiimiesityksin. Voittajajoukkue sai palkinnoksi erittäin tehokasta poronsarvijauhetta.

Loppuiltapäivä oli lepoaikaa tai  mahdollisuus tutustua Levin keskustaan. OAJ:n valtuutetut kokoontuivat keskustelemaan tulevista valtuustoasioista samaan aikaan. Kaikille oli myös mahdollistettu panoraamasaunassa käynti. Ennen illallista saimme vielä kuulla upean Vasitella-kuoron esityksen. 

Sunnuntaiaamuna kokoonnuttiin ammattiryhmittäin keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Ennen lounasta saimme vielä KLL:n esittelyn ja kuulimme tulevaisuuden näkymiä liikuntakoordinaattori Jani Kangasniemen luennolla. 

Kaunisääninen ja taitava laulaja ja lauluntekijä Saila Seurujärvi lauloi meidät hyvänmielen lyhyemmälle tai pidemmälle kotimatkalle.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini