Ammatillisen ja amk-koulutuksen näkymiä

Share |

Torstai 16.8.2012 klo 13:44 - Ulla Kangasniemi, OAJ:n valtuuston jäsen


Ammatillisen koulutuksen kentällä käydään kovaa vääntöä niukkenevista taloudellisista toimintaedellytyksistä. Valtiovalta on sanellut surullisia uutisia koko maan osalta mm. aloituspaikkojen leikkauksista, eikä Lappi todellakaan ole omalta osaltaan niiltä säästynyt. Ammattikorkeakoulutus, mutta pian myös ammatillinen toinen aste ovat kovien leikkausten edessä. Syksyn työkuorma pitäisi kuitenkin aloittaa, osa ammatillisista opettajista on sen toki jo aloittanutkin, mutta monien opettajien tunnelmat töiden alkaessa eivät varmaankaan ole kovin positiiviset.

Itse saimme Rovaniemen ammattikorkeakoulussa pari päivää sitten viestin, jossa henkilöstöltä toivottiin mm. esityksiä mahdollisista säästökohteista, eläköitymisvalmiudesta jne. Kuitenkin heti seuraavana päivänä saimme tylyn sähköpostiviestin kuntayhtymän henkilöstöjohtajalta, jossa ilmoitettiin irtisanottavien määristä. Väki oli aika hämmentynyttä, osin vihaistakin, sillä laskelmat on ilmeisesti tehty kesän aikana melko valmiiksi. Ihmetyttää suuresti, miten asioihin pääsee enää aidosti edes vaikuttamaan ratkaisujen ollessa valmiita.

Muutoksia on tulossa mm. amkien rahoitukseen ja omistussuhteisiin. Lapissa neuvotellaan edelleen yhteisestä Lapin ammattikorkeakoulusta ja sen organisoitumisesta. Käsittääkseni työ on edennyt jo aika pitkälle. Kuohuntaa ammatillisella kentällä on riittänyt jo aika kauan, mutta näyttää siltä, ettei loppua ole ihan vielä tiedossa.  Koulutuspoliittiset muutokset ja leikkaukset ammatillisella perusasteella tuovat omat haasteensa opettajan jaksamiseen.

Nyt jos koskaan toivon, että ammatilliset opettajat olisivat järjestäytyneet mahdollisimman hyvin, sillä tällaisen paineen keskellä isomman, tässä tapauksessa OAJ:n, apua tarvitaan. Sekä oma paikallis- ja aluetaso että valtakunnan tasolla toimivat yhdistykset ja OAJ:n toimisto tekevät kovasti työtä sen eteen, että opettajat pääsisivät keskittymään olennaiseen, eli työhönsä. OAJ valvoo, että asioita hoidetaan mahdollisimman oikeudenmukaisesti ja tehtyjen lakien ja sopimusten mukaisesti. Työnteon edellytysten ja sopimusten on oltava kunnossa ja näihin löytyy onneksi tukea ja osaamista.

Kaikesta huolimatta iloa ja jaksamista työhön ja tulevaan syksyyn koko koulutuskentän ja varhaiskasvatuksen parissa työskenteleville.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini