Mietteitä hallituskauden päätyttyä

Share |

Torstai 24.5.2012 klo 22:49 - Kaarina Kulju


Kaksi vuotta kestänyt kausi OAJ:n hallituksessa on takana. Nyt OAJ Lappia edustaa sillä paikalla Sarmolan Jaakko.

Kulunut kaksivuotiskausi on ollut varsin työteliäs. Hallitukseen oli vuonna 2010 valittu paljon uusia kasvoja, ja epäilyt kriisihallituksesta singahtelivat ilmassa. Onneksi epäilijät saivat pitkän nenän, uudet ihmiset tarttuivat tomerasti töihin ja tulosta syntyi. Oman mausteensa työskentelylle antoi se, että järjestön puheenjohtaja vaihtui samaan aikaan. Näin uusvanhana hallituksen jäsenenä tilanne oli kutkuttavan mielenkiintoinen, vertailuja uuden ja vanhan työskentelytavan välillä oli helppo tehdä. Lopputulos on kuin vanha morsiamen asuun liittyvä neuvo: jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua. Sitä listaan kuuluvaa sinistä en ole ainakaan vielä huomannut.

Minun tehtäväkseni tuli järjestötoimikunnan puheenjohtajuus. Kuluneella kaudella olikin järjestöpuolella melkoista tohinaa. Edellisen hallituksen perintönä piti saada valmiiksi alueasiamiesjärjestelmä. Se oli kohdannut niin paljon vastustusta, että tilanne oli jumissa. Työryhmätyöskentelyssä korostettiin kentän toimijoiden kuuntelemista ja järjestelmän muokkaamista kuulemisten perusteella. Asiamiehet on nyt nimetty, koulutus aloitettu ja toiminta alueilla kehittyy koko ajan.

Toinen suuri asiakokonaisuus oli koko järjestön sääntöjen uudistaminen. Virikkeenä oli yhdistyslain muutos, ja samalla päätettiin tarkastella koko sääntöpakettia. Valtuuston kokoa esitettiin pienennettäväksi ja hallituksen ja puheenjohtajan toimikausien ajoitusta muutettavaksi. Lisäksi ehdotettiin etäosallistumista mm. joihinkin valtuuston kokouksiin. Valtuuston koko ei muuttunut, mutta uskon että muutaman vuoden kuluttua se tapahtuu.

Kaksivuotiskauden aikana tehtiin kaksi palkkaratkaisua. Viimeksi syntynyt raamiratkaisu sopi meille, mutta teknologiateollisuus ei sellaista sopimusmallia enää hevillä hyväksy. Julkiselle sektorille sen sijaan keskitetty sopiminen on hyvä ratkaisu.

Koulutuspolitiikassa merkittävää oli uuden hallitusohjelman ja KESU:n eli koulutuksen ja tutkimuksen viisivuotissuunnitelman julkistaminen. OAJ lobbasi asiasta raivokkaasti puolueita. Tulos oli kuitenkin monelta osin pettymys. Ammattikorkeakoulut, homekoulujen korjaus, lukiot ja moni muu asia jäivät ilman kipeästi tarvittavaa tukea. Nyt OAJ on tehnyt selvityksen tehtyjen leikkausten vaikutuksista. Sellaista ei tähän asti ole kukaan pystynyt tekemään.

Kaksi vuotta on kulunut nopeasti. Omaa aikaa on uhrattava  melkoisesti, kun Lapista osallistuu valtakunnantason toimintaan. Toisaalta tehty satsaus on kannattanut. Olen päässyt vaikuttamaan päätösten tekoon ja olen voinut voimallisesti tuoda esiin lappilaista todellisuutta, joka kuitenkin melko lailla poikkeaa etelän olosuhteista.

Jaakolle toivotan voimia ja jaksamista. Tukea ja apua saat varmasti OAJ Lapin koko jäsenistöltä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini